BILDER close

VIDEO close
KOMMENTARER close
H O C K E Y - HOCKEY!
2012-04-07 19:02:03

Det var melodin som fastnade i allas huvuden, som spelade hem två guldskivor, toppade svensktoppen och gjorde succé inför kunglig publik. ”Nu tar vi dem” hade allt.

– Den lever än i dag och jag får höra den hela tiden! Varje gång jag kliver in i en ishall så får jag höra den. Det dyker alltid upp någon och börjar sjunga och alla tror att de är först med att göra det, säger Håkan Södergren med ett skratt.

Hockey-VM i Globen 1989 var hett när det begav sig. Det sattes publikrekord och intäkterna blev större än någon hade vågat föreställa sig. Alla ville vara delaktiga och när låtmakaren Lasse Holm satte ihop VM-låten ”Nu tar vi dem” fastnade den snabbt i allas huvuden:

– Allt som Lasse Holm rörde vid på den tiden blev ju en succé! Sen var det en rätt stor hype runt det här mästerskapet, Globen var nu, det var tacksamt för oss som bara spelat på Hovet att få kliva in i den nya arenan. Det spelade in också. Plus att låten blev rejält marknadsförd i bland annat TV3 som precis hade tagit över sändningarna, berättar Håkan Södergren.

Det var han som fick ta rollen som lead singer och som fick ta täten i såväl tv-program som på de scener där Tre Kronor uppträdde.

– Vi var ju med i måndagsbörsen, Nöjesmaskinen, alla stora nöjesprogram som sändes på fredagar och lördagar. Det fanns ju inte så många kanaler då så programmen hade miljonpublik, det blev en jättemarknadsföring.

Men det gick att se hockeysångfåglarna live också:

– Två dagar före VM var vi med på en gala, Royal Hockey Night hette den, på Globen med Kungen och Drottning Silvia och allt. Jag stod ensam längst fram och sjöng. Hela gänget skulle dansa, lovade att ta ut svängarna och var så kaxiga innan vi gick upp på scenen. Sedan stod de som 20 fågelholkar och mimade knappt. Sven Tumba kom upp på scenen också och skulle sjunga. Men jag fick förklara för honom att han körde singback, att han kunde sjunga hur högt utan att någon hörde eftersom det inte fanns någon mick åt honom, berättar Södergren.

Och Tre Kronor hade fint sällskap på sin singel:

– Ja, Roxette var med på skivan som låten gavs ut på! Men titeln på LP:n var ”Håkan Södergren och Tre Kronor” Vi var ju avslutningsnummer på den där Royal Hockey Night. Det var så mycket spektakel, säger Södergren med ett varmt skratt.

De flesta minns nog öppningsorden i videon bäst: ” H O C K E Y - HOCKEY, HOCKEY, HOCKEY, HOCKEY, HOCKEY! VM- nu är det hockeyfeber, VM-vi ska försvara vårt guld”

Och få glömmer väl den succéartade videon där Håkan Södergren backades upp av ett fyra rullskridskoåkande lagkamrater, bland andra Anders Eldebrink och Jonas Bergqvist som gjorde highfives och använde klubbskaften som mikrofoner.

Koreografin var improviserad:

– Den var faktiskt egenhändig! När vi kom ut till filmstaden i Solna där vi skulle filma kom det fram en kille, presenterade sig själv och frågade – vad ska ni göra på videon. Vi blev helt ställda och svarade att det skulle ju du berätta. Då sa han att det var upp till oss själva så det blev lite in the heat of the moment, ha, ha.

Rullskridskorna hade Tre Kronor-gänget tagit med sig själva, liksom matchtröjorna. Att klubbskaften skulle vara mikrofoner var nog Tomas Erikssons idé, berättar Håkan Södergren:

– Det var nog han som kom på den grejen. Han hade alltid alla såna dumma idéer för sig. Han var alltid kaxigast när det gällde att fantisera och tänka sig till en massa grejer – en hel del av dem har man förträngt - sedan när det kom till kritan ställde han sig längst bak, ha, ha.

Vad var roligast under inspelningen av videon?

– Det var en grej som hände efteråt. Själva inspelningen var mycket ta om, ändra ljus och köra en gång till och sådär klassiskt som det är vid TV-inspelningar. Så det roligaste var när vi hade ett träningsläger inför VM och låg på ett hotell i Gävle. Plötsligt står Lotta Engberg och hennes gäng i receptionen. Då gled Jensa Öhling fram och sa ”grattis!”.  Lotta Engberg frågade förvånad ”till vaddå?”  Varpå Jensa svarade ”att du ligger tvåa efter oss på svensktoppen!”, minns Håkan Södergren med glimten i ögat.

Men faktum är att ”Nu tar vi dem” låg på svensktoppen mellan 9 april och 21 maj och toppade svensktoppen i fyra veckor. Och skivan sålde guld, Södergren har två guldskivor hemma.

Vad minns du annars bäst från det här mästerskapet?

– Hockeymässigt så var det när vi slog Kanada med 6-5 och Strömwall gjorde 6-5 målet. Det var en enorm atmosfär i Globen då. Samma sak när Börje Salming gjorde mål mot Finland. Det var otroligt, något man inte hade upplevt förr. Globen var ju en så mycket större arena än Hovet där vi hade spelat innan. Nu var det hysteriskt i och runt Globen.

Var kom hysterin ifrån?

– Det var väl att det var på hemmaplan, vi var regerande mästare, det var en ny arena som såg ut som den gör, det var nytt och så allt intresse som hade byggts upp. Det var ju inget VM året innan, 1988, eftersom det var OS då. Hela hypen inför VM hade hållit på i nästan två år så när det väl gick igång var det knökfullt och med den atmosfär som blev så var det fantastiskt att få vara med där.

 

Håkan Södergrens tre favoritlegender från VM-laget 1989:

Anders ”Pudding” Weiderstål. Han lirade ju inte men han har varit med som materialförvaltare, glädjespridare och ordningsman sedan 1984 och är det fortfarande. Han är en sån som alla behöver i ett lag.

Jonas Bergkvist. Vi klickade jäkligt bra. Vi var väl rätt lika, han var driven på sin kant, jag var det på min. vi hade någon kemi som kom direkt. Första gången jag fick spela med honom och Anders Masken Carlsson hade vi kommit in på återbud alla tre. Vi var en reservlösning som de slängde ihop och som sedan höll ihop i alla år.

Anders ”Masken” Carlsson: Han var en bollirare först och främst, var till och med bättre i fotboll än hockey. Han var jäkligt tjurig men framför allt så var vi lika alla tre. Masken var kanske den största liraren av oss. Vi var humörstarka, rätt så fysiskt välväxta alla tre. Vi var lika mentalt, gillade att kämpa och slita. Vi byggde inte allt spel på skridskoåkning och puck utan var smarta spelare alla tre med bra blick för spelet. Det var en lyckosam händelse att vi hittade varandra och 1989 var det sista VM, ja faktiskt det sista vi gjorde tillsammans, i landslaget.

 

FOTNOT: Videon till ”Nu tar vi dem” hittar ni här: http://youtu.be/KYIwun7pajc

 

Text: MARIE HALLMAN/Falcon Hockeylegends

World Legends Hockey League: "En poäng som kan bli viktig till slut"
Karjala Tournament: "Ska man vinna mycket så måste man ha en ide som bär"
"Kabben" sa att ”vi ska inte ha någon annan än ”Nicke” inne på banan” och då fick jag spela hela matcherna.
Äldre artiklar
Tipsa redaktören
Saknar du något på sajten eller har du en bra idé?
Skicka