BILDER close

VIDEO close
KOMMENTARER close
Kent Mr Magic Nilsson om drömmålet 1989: "Det kändes rätt bara"
2012-04-27 12:43:21

Det finns mål, fantastiska mål. Fula mål, slumpmål. De där som ingen vet hur de ens gick in. Sedan finns det mål man aldrig glömmer. Som Kent ”Mr Magic” Nilssons fantastiska mål mot USA under hemma-VM i Globen 1989.

– Det var ett bra läge. Jag hade sett Tomas Sandström komma fri med målvakten tidigare och visste vart han skulle gå och nu så slängde sig målvakten bara rakt ut, minns Kent Nilsson när Falcon Hockeylegends påminner om målet.

De som såg det minns det än. För er andra kanske det räcker med att säga Peter Forsbergs straff i Lillehammer OS 1994. Det straffmålet är nämligen en kopia av Nilssons fantastiska VM-mål från 1989.

Den största skillnaden är att Kent Nilsson gjorde det under spelet. Han fick pucken vid höger långsida, tog några snabba skär ner mot den amerikanska målvakten, kroppsfintade – vick, vick-vick- några gånger och när målvakten kastade sig raklång till vänster lade Nilsson över klubban i höger hand, sträckte ut armen och skickade in pucken till höger om målvaktens fötter.

Publiken var i extas, tv-kommentatorerna likaså. Det var ju ett sånt där mål som bara en riktig hockeykonstnär kan göra.

Kent Nilsson hade gjort den dragningen och det målet ”kanske flera hundra gånger” på träning. Men han hade aldrig kört det på match. Nu gjorde han målet för första och enda gången – vad han kan minnas själv i alla fall.

– Ja, det var första och enda gången. Jag hade ju aldrig riktigt kommit till ett bra läge innan. Man måste komma i bra läge, nu gjorde jag det. Man tänker ju ganska tidigt att jag ska testa den här grejen… så får man se vad som händer på vägen in.

Var du förvånad att pucken gick in?

– Nej, då hade jag nog inte gjort den, ha, ha. Det kändes rätt bara. Jag hade ju lyckats med den på träning, massvis med gånger.

Vad krävs för att göra ett sånt där spektakulärt mål?

– Att man får förtroendet att testa, att man törs missa. För alla kan göra den där. Det kan de.

Fast nog krävs det viss spelförståelse?

– Ja, det gör det. Men en sån som Linus Klasen kan göra den. Däremot är många rädda att missa så när de kommer i ett sånt läge så tar de den lättaste finten, det är synd. Men det är klart, missar man där så är det ju inte så bra, säger Kent Nilsson med ett skratt.

Att publiken blev som galna minns han inte riktigt, men han minns att:

– Lagkamraterna tycket den var kul! Och det är klart att jag var nöjd själv efteråt att pucken gick in, att det var just den där varianten som lyckades.

Dåvarande lagkamraten Anders Eldebrink minns målet som om det vore igår:

– Ja, för det var jag som hämtade pucken och skickade upp den från rundeln. Jag fick en tackling precis då så att axeln nästan gick ur led, ha, ha. Det var bara att skjutsa i väg pucken och ta smällen. Sedan såg jag att Kenta fick tag i pucken och gjorde det där målet. Det var nog första gången han blev hjälte, men jag fick inte ens en assist. Jag fick bara axeln ur led, minns backlegenden med glimten i ögat och fortsätter:

– Det var ju ett viktigt mål. Vi låg under men lyckades vända, det var en jobbig match, så det var ett viktigt mål. Men han gjorde ju alltid såna grejer. Man var inte överraskad direkt. Han kunde ju göra vad som helst på isen, han gjorde otroliga mål. Jag förstod inte ens hur han gjorde dem. Det var häftigt, säger Eldebrink som även spelade ihop med Kent Nilsson under några år i Kloten.

Men det magiska målet (som ni kan se på youtube här) kom ju under VM 1989. Och det Nilsson minns bäst själv från det mästerskapet är:

– Att ryssarna var så jäkla bra. De var ruggiga! Men det var ett kul minne. Det största minnet kanske ändå var när Johan Strömwall gjorde 5-4 och avgjorde mot Kanada. Det var ett jävla liv i publiken då, Kanada var ju så bra så att vi slog dem var fantastiskt roligt.

Kent Nilssons favoriter ur Tre Kronors lag 1989:

Anders Eldebrink: En fantastiskt bra back, var bra på allt, ruggigt skicklig både defensivt och offensivt.

Thomas Steen: En underbar kille både på och vid sidan av isen, tuff, tog för sig, hade allt.

Pekka Lindmark: En fantastisk målvakt med ett enormt spelsinne.

Fotnot: Kenta ”Mr Magic” Nilsson är en av ambassadörerna för årets hemma-VM. Han jobbar för nuvarande som assisterande tränare i Salzburg.

World Legends Hockey League: "En poäng som kan bli viktig till slut"
Karjala Tournament: "Ska man vinna mycket så måste man ha en ide som bär"
"Kabben" sa att ”vi ska inte ha någon annan än ”Nicke” inne på banan” och då fick jag spela hela matcherna.
Äldre artiklar
Tipsa redaktören
Saknar du något på sajten eller har du en bra idé?
Skicka