BILDER close

VIDEO close
KOMMENTARER close
Lars-Eric Lundvall - invald som nr 52 i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame
2012-12-21 12:31:37

Han vann SM-guld med både Södertälje och Västra Frölunda och var en stöttepelare i Tre Kronor– trots dubbeljobb som både spelare och emellanåt även tränare och bensinmacksföreståndare. I dag (21 december) presenterades Lars-Eric Lundvall som officiellt invald i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame.

Lars-Eric Lundvall föddes 3 april 1934 i Karlskoga och började således hockeykarriären i bruksortens stolthet IFK Bofors. Men där blev han inte kvar särskilt länge

Som 20-åring bar det säsongen 1954/1955 iväg till Södertälje där han fick spela tillsammans med ett annat nyförvärv, Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson. Duon gjorde succé, blev två år i rad uttagna i den svenska mediakårens allstar-femma och det var inte helt oväntat ”Lasse” Lundvall som den 11 oktober 1955 fick äran att ta de första skären på isen när SSK invigde sin nya konstisbana, den som i folkmun kallades ”Månskensrinken”

Våren 1956 kom Lundvalls första SM-guld, då med SSK. Men ännu ädlare medaljer var på gång. Framgångarna i Södertälje hade gjort att landslagsledningen fick upp ögonen för SSK-forwarden redan 1954. Lundvall blev given i landslaget och bildade tillsammans med ”Sura-Pelle” och Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson en fruktad formation i Tre Kronor som gick under namnet ”ungdomskedjan”.

Efter en fjärdeplats i OS 1956 fick Lundvall och Tre Kronor lyfta VM-bucklan under VM 1957 i Moskva i dåvarande Sovjetunionen. Den frejdige värmlänningen spelade totalt 190 landskamper för Sverige och blev stor grabb nummer 47 i ishockey. På meritlistan finns förutom VM-guldet 1957 ännu en mästerskapstitel, 1962, samt två VM-brons (1938, 1965), ett VM-silver (1963) och ett OS-silver (1964) plus två femteplatser i VM (1955, 1959) och en femteplats i OS (1956).

Men helt friktionsfritt var det inte. Västra Frölunda hade länge ögonen på Lundvall och 1959 värvades SSK-forwarden till göteborgsklubben som spelande tränare, tillsammans med sin radarpartner Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson.

Själva klubbytet gjordes dock inte förrän året efter, 1960, och blev uppmärksammat inte minst hos lagkamraterna i SSK. I överenskommelsen med Frölunda ingick nämligen driften av en bensinstation, ett jobb som drog igång 1959 fastän SSK-duon hade kontrakt säsongen 1959/1960 ut.

Planerna på att hålla övergången hemlig tills Lundvall och Pettersson lämnat SSK sprack givetvis och i sista matchen demonstrerade lagkompisarna i SSK sitt missnöje.

”Ja, killarna i Södertälje förstod hur det var, så när vi spelade sista matchen för säsongen, mot Västerås fick vi nästan spela den matchen själva Pelle och jag. Hade vi vunnit den matchen hade Frölunda hängt kvar i sista serien så jag och Pelle slet som djur och vi gjorde tre mål i matchen. Men våra lagkamrater bara skrattade åt oss och Västerås vann med 5-3 och Frölunda åkte ner i division två”, har Lundvall berättat tidigare på Frölundas hemsida.

Men Lundvall fick sin revansch, som spelande tränare tog han Frölunda från spel i näst högsta serien till den högsta där man tog göteborgsklubbens första SM-guld 1965.

”Det var fantastiskt. Första SM-guldet, det jag tog med Södertälje 1956, var en skön känsla. Men det här var större”, har Lundvall berättat för Frölundas hemsida.

I dag kan det tyckas märkligt att en bensinstation ingår i en värningsdeal, men så var det på den tiden då spelarna inte tjänade pengar som gick att leva på utan de flesta hade jobb vid sidan av.

Men att både vara tränare, spelare och bensinmacksföreståndare tar tid och inför OS 1964 var han nära att gå miste om en plats i truppen då landslagsledningen var tveksam till hur mycket som det gick att orka med:

”Men jag tog uppehåll som tränare för Frölunda ett år då och försäkrade dem att fick jag bara ett par veckor skulle jag fixa det”.

Och tur var ju det för Lars-Eric Lundvall var så bra att han dels hjälpte Sverige till ett OS-silver och dels fick utmärkelsen ”guldskriskon” som delades ut till OS-turneringens bäste spelare.

Att det inte var fel på orken när han dubbeljobbade heller bevisade Lundvall några år tidigare, säsongen 1961/1962 när han öste in poäng för Frölunda och gjorde 24 mål och 9 assist, totalt 42 poäng på 14 matcher i högsta serien.

Kronan på verket är såklart matchen mot Djurgården hemma på Ullevi där Frölunda med ”Lasse” Lundvall i täten, inför 23 192 åskåkdare, satte stopp för stockholmslagets fantastiska svit om 49 matcher utan förlust.

”Djurgården ledde med 2-0 men vi vände till 3-2. Jag gjorde två av målen, bland annat det avgörande”, har Lundvall tidigare berättat för Frölundas hemsida.

Säsongen 1967/1968 avslutade Lundvall sin karriär som elitspelare i Frölunda. Han ”varvade ner” med två säsonger i Vasa i division tre respektive två innan han spelade sista tävlingsmatchen säsongen 1978/1979 för laget med det sköna namnet ”IF Demonerna” i division 2.

Efter det blev det oldtimershockey och sista oldtimersmatchen spelade han 67 år ung år 2000 i Kina. Hans tröjnummer, 13, pensionerades därefter och hänger för övrigt i Scandinaviums tak.

Och nu kommer alltså nästa kvitto på allt som Lars-Eric Lundvall bidragit med då han i dag, den 21 december 2012, väljs in i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame, vid en ålder av 78 år. Falcon Hockeylegends lyfter på hockeyhjälmen för denna legend.

TEXT: MARIE HALLMAN/FALCON HOCKEYLEGENDS

Du hittar Lars-Eric Lundvalls legendkort här.

World Legends Hockey League: "En poäng som kan bli viktig till slut"
Karjala Tournament: "Ska man vinna mycket så måste man ha en ide som bär"
"Kabben" sa att ”vi ska inte ha någon annan än ”Nicke” inne på banan” och då fick jag spela hela matcherna.
Äldre artiklar
Tipsa redaktören
Saknar du något på sajten eller har du en bra idé?
Skicka