BILDER close

VIDEO close
KOMMENTARER close
Krönika: Dags för VM - dags för nya hockeylegender
2011-04-25 21:47:02

Säkraste vårtecknet? Att över en miljon svenskar lämnar grillen och den ljumma kvällsvärmen för att bänka sig inför tv:n och matcherna i hockey-VM.

Att ”de bästa inte är med” sägs alltid. Men det spelar ju ingen roll. Vi sitter ju där ändå och skriker, svär och eldar upp oss över bortdömda mål, märkliga videogranskningar, läckra straffar, fantastiska soloraider och inte minst skapandet av nya  legender.

Hockey-VM har på något sätt blivit den fula ankungen bland alla mästerskap. Kanske är det därför vi älskar hockey-VM lite extra?

För det är också där som många vackra svanar har fötts. Ta Peter Forsberg och Mats Sundin. Visst, alla visste att de var unika talanger, men det var först när de fick sina genombrott i VM som de gick rakt in i svenska folkets hjärtan och sedan blev kvar där för alltid.

Tre Kronor är det folkkäraste landslag vi har. Varför? För att Tre Kronor alltid visar passion, glöd, glädje och sorg. De har gett oss hopp och förtvivlan på ett sätt som vi aldrig glömmer. Tre Kronor ÄR Sverige. Tre Kronor berör våra svenska hjärtan på ett unik sätt som inget annat landslag kan göra.

Vem kan någonsin glömma vändningen i Helsingfors? Där Tre Kronor, anförda av Mats Sundin med något vilt i blicken, vägrade låta sig förnedras av de finländska Lejonen och vände 1-5 till 6-5 i en match som för evigt knäckte grannarna från öster.

Och vem har inte sett bilden där Bengt-Åke Gustafsson, i klädd den galet fula rutiga VM-kavajen med trekvartsärm, lyfter bucklan i skyn efter att Sverige hade vunnit guldet 1987 och blev mästare i kavaj och tog Sveriges första guld på 25 år?

Och apropå Sundin. Som han dominerade hela VM 1991. Jag får fortfarande rysningar av välbehag varje gång jag ser klippet där ”Sudden” tar pucken nere vid egen tekningscirkel, trampar på över hela banan, fintar ut superbacken Fetisov till parkeringen och sedan stänker in pucken bakom en förtvivlad Trefilov som står på knä framför Sovjetunionens mål och ser ut att få en whiplashskada av bara farten när pucken flyger förbi.

Det var för övrigt i VM 1989 i Globen som Kenta ”Mr Magic” Nilsson gjorde den dragning som sedan inspirerade Peter Forsberg till den galnaste och vackraste straffen i hockeyns historia under OS i Lillehammer 1984.

Det var givetvis i ett VM, 1986, som Anders ”Masken” Carlsson gjorde det ”omöjliga”. Sverige stod stilla när ”Masken” – i sista matchminuten – skickade in två mål på nio sekunder och tvingade fram en kvittering till 4-4 mot Finland. Sedan exploderade folkhemmet. Sverige vrålade av lycka. I Finland grät man gatorna.

Och minns ni Tomas Sandströms kommentar? Den där avslappnade när han efter fantastiskt svenskt klapp,klappspel skickat in 2-2 bakom en förtvivlad Jevgenij Belosjejkin i CCCP-målet? Han sa ”Inte ens min morsa hade missat där”.

Det är den ödmjukheten och det artisteriet som föder legender och legendarer. Med all rätt. Att Tre Kronor dessutom är enda lag och nation i världen att göra den magiska dubbeln, och ta guld i OS och VM, samma år gör inte saken sämre.

Nu väntar VM i Slovakien. Sverige inleder i Kosice men siktar givetvis på guld i finalen i Bratislava den 15 maj. Förbundskaptenen Pelle Mårts kommer att bygga på VM-laget in i det sista. Ni vet hur det är, förstärkningar finns i NHL. Kanske blir det någon av dem som avgör? Eller så kliver en av de minst väntade stjärnorna från elitserien fram och skriver ett nytt hjältekapitel i hockeyhistorien.

Men en sak är säker. Du kan inte låta bli att titta. Du kommer hoppas, skrika, svära, skratta, gråta, jubla och diskutera. Som vanligt. Eller hur?!

Text: Marie Hallman/ Hockeylegends.se

World Legends Hockey League: "En poäng som kan bli viktig till slut"
Karjala Tournament: "Ska man vinna mycket så måste man ha en ide som bär"
"Kabben" sa att ”vi ska inte ha någon annan än ”Nicke” inne på banan” och då fick jag spela hela matcherna.
Äldre artiklar
Tipsa redaktören
Saknar du något på sajten eller har du en bra idé?
Skicka