BILDER close

VIDEO close
KOMMENTARER close
"Värsta misstaget? Att man ansåg sig kunna allt"
2011-09-03 15:24:02

Hans Särkijärvi var ett riktigt rivjärn på isen säger de som var med. Han var het, passionerad, gav allt för sitt lag och tvekade inte att ta till ett och annat knep i kampen på isen. Nu är han tränare i Linköping – men att bli tränare var inget han hade tänkt sig från början:

– Nej, jag bestämde aldrig att jag skulle bli tränare. Det blev bara så. Jag hade förfrågningar om att bli assisterande tränare redan när jag slutade spelarkarriären runt 1989 där men jag kände inte alls för att bli tränare och tackade nej.

Varför?

– Jag vet inte om det var för att jag var för mycket spelare eller om det var för att jag inte hade tänkt mig in i en tränarbana överhuvudtaget. Men då sa jag nej hur som helst.

Vad hände sedan då?

– Ja, vad hände jag vet inte riktigt hur det gick till men först var jag med och körde lite med Djurgårdens 79-or som då var A-pojkar och var lite involverad i Sörmlands tv-puckare. Det var väl någon som lurade med mig där… sedan var jag assisterande tränare i Danderyd.

Och då var du plötsligt tränare på riktigt, lite mer seriöst?

– Ja det var det väl men det var inte så att jag tänkte slå mig in på den banan egentligen. Det bara blev så, jag kommer faktiskt inte ihåg varför men det var en av Djurgårdens tidigare A-juniortränare som var headcoach i laget och som ville ha med mig. Han fick sparken efter tio omgångar, jag fick frågan om jag ville ta över men hoppade av då jag tyckte det var dåligt skött alltihop, berättar Hans Särkijärvi.

Tränarkarriären kunde ha fått ett abrupt slut där men via lite krångliga vägar i Vendelsö och Tyresö flöt tränarkarriären på samtidigt som ”Säcken” skaffade sig ett ”vanligt” jobb som polis. Tränarsysslan bet sig liksom fast och säsongen 2000/2001 tog han över som huvudtränare i då allsvenska Södertälje.

Han fick sparken – på nyårsafton av alla dagar – under säsongen 2002/2003.

Tog ett break i ett drygt år innan han klev in och ersatte Jan Tauberman som tränare i Vallentuna BK säsongen 2003/2004.

Sedan följde tränaruppdrag i Djurgården och Skellefteå innan kosan ställdes mot Linköping där han nu är inne på sin andra säsong.

Men när bestämde du dig för att okej, nu ÄR jag tränare?

– Aldrig. Jag har inte bestämt mig än heller faktiskt. Jag är ju polis i grund och botten så det här med tränarjobbet är väl en bisyssla som jag tycker om, säger Särkijärvi med glimten i ögat och fortsätter:

– Hockey är roligt och jag har roligt i samarbetet med människor. Det är väl det som lockar. Sedan hur länge man fortsätter det vet man ju inte. Jag tar ett uppdrag i taget, sedan får man se vad som händer och sker. Om det fortsätter vara så kul som jag har nu så kan jag tänka mig att fortsätta som tränare även om tränaryrket inte är allt i livet för mig. Jag har ju en annan grundbas i livet också i och med polisjobbet.

Hans Särkijärvi är långt ifrån ensam om att vara gammal legendar som sedan har fortsatt som tränare. Det blir allt vanligare med spelare som tar klivet över efter spelarkarriären. När elitserien nu drar i gång står gamla legendarer som till exempel Ulf Samuelsson (Modo), Hardy Nilsson (Djurgården), Kent Johansson (Frölunda), Jonas Rönnqvist (Luleå) i tränarkostym i båset och leder sina lag. Och många yngre spelare går numera rakt från spelarsnacket till tränarhytten i omklädningsrummet:

– Det är kul att det kommer upp nya killar! Kul att de väljer den här banan, det gör ju det som de kan i grund och botten ganska bra. Sporten och spelet kan de flesta spelarna hantera bra, men sedan handlar det om att vara ledare också.

Det är ju inte säkert att man blir en bra tränare bara för att man kan allt om hockey som spelare?

– Nej, precis! Det är ju så att det krävs lite erfarenhet för att leda en grupp om 20-25 personer. När jag slutade som spelare trodde man ju att man kunde allt. Men ju mer man har hållit på, desto mer har man förstått att man inget förstår och behöver veta mer, ha, ha.

Vad har varit svårast i klivet från spelare till tränare?

– Det är nog i början, när man tyckte man kunde allt och trodde att man hade allt så solklart för sig. Sedan ju mer man jobbar, desto mer inser man att man gjorde många misstag i början.

Vilket var det värsta misstaget?

– Att man ansåg sig veta och kunna allt. Nu vet jag att man måste hålla en dialog med spelarna, för att det ska fungera.  Man måste förstå att de faktiskt kan sporten bra och har mycket att komma med. Man måste höra sig för med dem, var lyhörd och ta lärdom av spelarna också.

Har du blivit hårdare eller mjukare med åren som tränare?

– Jag har blivit förståndigare! Slår Hans Särkijärvi fast.

Som spelare var han en jobbig jäkel att möta, en finne i röven, en sån man inte vill möta men alla vill ha i sitt lag. När Hockeylegends frågar om han hade velat ha sig själv i dagens Linköping blir svaret ett klockrent:

– Ja, absolut. Det hade jag velat ha! Det behövs alla sorter i ett lag. Både de som är jobbiga för motståndarna, de som är smarta och spelar klokt och de som gör målen och producerar kväll efter kväll. Jag tycker man behöver alla sorter.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Det ska väl egentligen andra säga …

Jag har hört att du var lite småful ibland?

– Nja men jag gick ju in i hetluften, det gjorde jag. Var inte rädd för något och det hände en del saker under åren men jag jobbade alltid hårt och tyckte om närkamper.

Har du därmed lättare att förstå dig på spelare som är som du var?

– Nej, jag har nog mer förståelse för hur viktiga alla delarna är i ett lag. Självklart uppskattar jag det som såna spelare gör men jag uppskattar det jag inte hade som spelare också. Det gäller att tycka om allihopa i laget och komma fram till olika roller i ett lag. Det är det som är ledarskap, att tycka om de man jobbar med.

Fast alla kan man väl inte tycka om?

– Jo, man måste tycka om de som man jobbar med för att få bra resultat.

Har du några råd till spelare som vill bli tränare?

– Det är väl att man bör utbilda sig i ledarskap och gå alla de bra utbildningar som hockeyförbundet har. Det finns mycket att lära sig inom det här, så det är viktigt att gå de här stegen som finns att tillgå.

Du tog den långa vägen, numera går många pang på från spelarbänken till elitnivå som tränare. Vilket rekommenderar du?

– Det finns nog lite olika vägar att gå. Det är så olika vad som funkar för olika personer. Allt beror på i vilken fas man är i livet, hur mycket man orkar med. Men en grundutbildning är viktig så man förstår vad att det behövs en del teori och kunskaper i ledarskap också, säger Hans Särkijärvi.

Han var med när elitserien drog igång 1975, spelade i Djurgården då, en klubb han stannade i under åtta säsonger och spelade sedan sex säsonger med SSK i den högsta serien innan han avslutade i division ett med först Sollefteå och till sist Lidingö.

På den tiden var det vanligt att både tränare och spelare hade jobb vid sidan av hockeyn. I dag är det helt borta, förutom hos enstaka spelare som jobbar lite extra för skojs skull. Att både tränare och spelare är heltidsproffs numera påverkar relationen dem emellan.

– Ja, man var nog längre ifrån varandra förr när alla hade jobb utöver hockeyn. I dag jobbar man dygnet runt under seriespelet. Och det är klart att tränarstilarna har förändrats och blivit mer pedagogiska. I dag använder man spelarna mer som ett hjälpmedel i ett ledarskap men den största skillnaden är nog ändå att nu jobbar man med hockey från morgon till eftermiddag åtta månader om året i stort sett dagligen. Då är det klart att spelare och tränare kommer närmare varandra.

Att jobba som hockeytränare är tufft, det vet inte minst Hans Särkijärvi själv. Det är med andra ord viktigt att ta hand om sig själv – för ingen är så utsatt som en huvudtränare när det går emot. Och ”Säckens” bästa tips för att man ska må bra som tränare även när det blåser är:

– Att man har en bra nära och kära som stöttar en i alla lägen. Det är viktigt att ha en bra organisation omkring sig också i klubben där man jobbar. Man måste hitta en organisation som man kan lita på och känner fullt stöd ifrån. Ett bra stöd hemma och i organisationen är det viktigaste för att göra ett bra jobb.

FAKTA Hans Särkijärvi

Ålder: 54 år.

Född: i Pajala.

Moderklubb: Kiruna AIF

Klubbar som spelare: Kiruna AIF, Djurgården, Södertälje, Sollefteå, Lidingö.

Klubbar som tränare: Djurgården pojklag, Danderyd, Vendelsö,  Tyresö, Södertälje, Vallentuna, Djurgården (både junior och elitserielag), Skellefteå, Linköping.

A-landskamper: Åtta stycken.

Största meriter som spelare: SM-silver 1979 och 1986, SM-guld 1983,1985, spel i VM 1985.

Största meriter som tränare: Tog upp SSK från allsvenskan till elitserien säsongen 2000/2001.

TEXT Marie Hallman/www.hockeylegends.se

 

World Legends Hockey League: "En poäng som kan bli viktig till slut"
Karjala Tournament: "Ska man vinna mycket så måste man ha en ide som bär"
"Kabben" sa att ”vi ska inte ha någon annan än ”Nicke” inne på banan” och då fick jag spela hela matcherna.
Äldre artiklar
Tipsa redaktören
Saknar du något på sajten eller har du en bra idé?
Skicka